38 000 könsstympade kvinnor i Sverige

För en tid sedan deltog jag på årets barnrättsdagar i Örebro. Där samlas runt 1500 personer som arbetar inom skola, socialtjänst, sjukvård, kyrkan och andra organisationer som jobbar med barn. Och några politiker.

Under dessa dagar deltog vi i seminarier som handlade om barn i utanförskapsområden (den så kallade Orten), vikten av att lyckas i skolan, barnäktenskap, första linjens psykiatri förr barn och många andra områden. Jag deltog bland annat i ett seminarium om könsstympning av flickor som dels hölls av länsstyrelsen i Östergötland och en gynekolog från Stockholm.

Visste ni att tre miljoner flickor könsstympas varje år? Hälften av dem under fem års ålder. Och att siffran ökar? Nu är 200 miljoner kvinnor i världen könsstympade. I Sverige uppskattar man att 38000 kvinnor är könsstympade. 7000 är under 18 år och 19000 lever under hotet om stympning.

Några siffror till: 89 fall har anmälts. 3 har dömts.

Vi som jobbar med politiken kring dessa frågor har ett stort ansvar för att förändra utvecklingen. Det är farligt att sy ihop flickors underliv. De kan inte kissa ordentligt, mensblodet riskerar att bilda klumpar, flickorna kan få infektioner och dö i värsta fall.

Det var ett seminarium som gav mig en klump i magen, men också lite mer styrka och motivation att jobba vidare med frågorna.

Men ytterligare en sak från seminariet lämnar en hel del frågor och funderingar. I Sverige har alltfler unga (svenskfödda) tjejer börjat med plastikkirurgi i underlivet. Detta ger likadana skador som vid en stympning. Hur ska vi ställa oss till detta?

Malin Sjölander (M), oppositionslandstingsråd

Annonser
Etiketter:
%d bloggare gillar detta: