Utvecklingen måste vändas

I veckan redovisades den så kallade delårsrapporten för landstinget. Det var en sorglig läsning!

Den visar tyvärr att mycket går åt fel håll i landstingets olika verksamheter. Köerna har blivit längre på flera håll i vården och väntetiderna till 1177 är mycket längre än de ska vara. Landstinget har fortfarande dålig tillgänglighet till BUP:s behandlande. För att nämna några exempel.

Ekonomiskt är det inte bättre. Det finns ju ett högtidligt mål om att bli vad man kallar oberoende av hyrbemanning, men det är allt längre bort. Bemanningskostnaderna ökar istället för minskar och fortsätter trenden som hittills i år så kommer de vara närmare 200 miljoner kronor i slutet av året. Vi har från alliansen länge kritiserat det faktum att landstingets budget inte har något mer verkligheten att göra. Det blir tyvärr ännu mer tydligt i år då förvaltningarnas underskott är på väg mot 300 miljoner.

Sammantaget är det en väldigt oroande utveckling på många håll och de ansvariga verkar helt ha tappat intresset för att ta ansvar. Nu behövs det ett nytt ansvarstagande som driver på för en omställning för mer Nära vård och ger tillräckliga resurser till primärvården. Som tar ansvar för att skapa balans i ekonomin och ser hela länets utveckling med till exempel investeringar i Västerviks sjukhus.

Landstinget i Kalmar län behöver ett nytt ledarskap, delårsrapporten visade det med all önskvärd tydlighet!

Christer Jonsson (C), oppositionslandstingsråd

 

Annonser
%d bloggare gillar detta: